Monday, June 22, 2009

5.photo

ada yang surf internet kemudian copy dan paste photo yang menarik kemudian upload dalam blog...apa komen anda ...

18 comments:

SK TANJONG BIDARA said...

xjdi mslh pun...terpulang kpd pemilik blog...

ijad said...

sk tanjong bidara...mungkin dia tak ada photo menarik..jadi dia ambil je dari internet kan...senang je kan... tak perlu susah susah....

Azlina Binti Haron said...

salam, Ijad.
Foe me it's okay lah..... just nak share .
Kalau tak nak this thing happened, jangan letak gambar dalam blog atau internet...
So..terpulanglah....ada gak kita suke gambar orang lain yang lawa-lawa....kartun ker aper ker...

zainabibrahim said...

yup..betui2..
semua yg di atas adalah betui..
sbb nk bg blog tuh cam best skit..kdg2, tak semua gambar yg kita ada tuh best..
but, still, it is depend la..
:)

ijad said...

azlina..w'salam..biasanya blog bersifat peribadi...jadi terima ajelah photo yang kita ada...tak perlulah copy paste dari internet dan photo yang kita ada..dapat lah kita share kan bersama orang lain..dan akhirnya kita berpuashati dengan apa yang kita ada walaupun photo kita tu tak dapat menarik perhatian orang lain...

ijad said...

zainabibrahim...tak mestinya blog menarik memerlukan photo yang menarik kan..terimalah seadanya kemampuan kita mengambil photo sendiri dan kita boleh belajar teknik photografy sedikit demi sedikit..semoga kita akan menjadi photografer yang berjaya....

diana ghazali said...

saja2 nak kasik lagi menarik. tarik perhatian pembaca. takpun dia busan ngn blog sendiri, so, kene tmbah warna sket

ijad said...

diana....sebagai blogger kita kena confident pada blog kita sendiri..kalau kat umah kita ada anak kucing...kita cuba ambil gambar dia..lepas tu kita citerlah tentang anak kucing tu...namanya sicomot..sebab dia comot..dia suka lari-lari..dia tidur atas kerusi..dan sebagainya...saya rasa visitor akan dapat sharekan bersama sama...kalau kita ambil photo anak kucing dari internet..rasanya susah lah nak citer dengan penuh bersemangat..

ammar said...

ijad, pada pendapat saya, mungkin mereka mahu menampilkan rupa blog mereka yang menarik kerana terdapat banyak gambat yg menarik di internet berbanding dengan koleksi gamba beliau...
lagi satu, sekarang ni blog bukan sahaja utk diri sendiri sahaja ada blog pasal buku, gammes dan sbgnya..

aien~s corner said...

xslh bg ain.. iye tpulg pd indvdu ttn2.. ne tw dia jmpe photo yg bgus n molek..n dia share pd org rmai..tu 1 pkara yg ok, bg ain..tp klu ni mburuk2 kn..2 ptot nye elak kn bnde ni dr blaku pd sikap indvdu tsbut..yg pntg sume de hak.. yg xelok, kte pesan..n yg elok , kte lyn hehe

ijad said...

ammar...mungkin sekeping photo atau dua photo boleh di ambil dari internet....tapi kalau terlalu banyak...agaknya kuranglah sesuai..sebab blog tu menggambarkan hal mengenai diri kita..kalau blog pasal buku dan games..sebaiknya kita kenalah ada sendiri koleksi buku dan games sendiri dan kemudian upload dalam blog kita..barulah blog kita nampak origional...

ijad said...

aiens...boleh juga menjadi kesalahan kerana copy dan paste dari internet..sebab setengah tuan punya photo tu melarang kita copy dan paste..ada setengah pula memerlukan keizinan mereka dulu sebelum kita copy dan paste....

Farihan said...

pada aku sesapa ygnak mabik gmbo tu bleh jer...tp aper kater dier creditkan drpd siapa dier ambik...

aien~s corner said...

maksud aien...mminta izin mmg adalah utma...v=cuba klu gabo hak kita yg d`curi.. mst kite mnyirap gak kn...

ijad said...

farihan....ada setengah photo tidak boleh di copy dan paste kan...sebab ada program yang menyekatnya dari di copy...

ijad said...

aien...kebanyakkannya terus je...copy dan paste tanpa minta izin...kalau nak jaga photo kita...kita kena letakkan nama webside kita pada photo tu...nanti orang segan skit nak copy dan paste..ada juga program yang dapat trace siapa yang curi photo mereka...jadi kita kena berwaspada bila copy dan paste..jadi..pilihlah jalan selamat...gunakan photo kita sendiri...malaysia boleh...

abo_humaira' said...

gambar mesti ada cerita disebaliknya, klu menarik je takde cerita tak menarik jadinya

ijad said...

abo_humaira'...kalau gambar tidak menarik...tapi ada citer menarik...bagaimana pula..kira menarik lah ya...