Monday, June 29, 2009

9.moderate

agaknya kenapa komen setengah blog di moderate kan..dan apakah kesannya....mungkin ada baik..dan buruknya...silakan siapa yang sudi beri pandangan..

12 comments:

Jiejah said...

supaya ada yg tak merapu..dan ada jugek bg mengelak spam yg tak berkaitan..oh ada jugek kes yg dia tak bleh terime komen yg menyinggung perasaan nye.....ada sorg tu...cite berapi2..tp bile org komen dia x bleh terima..terus dia private kan blog dia he he he

ijad said...

jiejah..bila orang merapu dia boleh moderatekan..untuk elak spam cukup guna word verification....

Shabania said...

untuk mengelakkan komen2 yg membunuh...

ijad said...

shabania...komen pun boleh membunuh...bagaimana tu...

Impian Serikandi said...

akak rase disebabkan suara hati yang barangkali bisa mengaiban orang dilontarkan pada masa ataupun tempat yang salah.. so beware arr..

Tg Abd Ghafar B Tg Ahmad said...

ape maksud moderate?

ijad said...

impian serikandi....jadi moderate ni perlu lah ya...

ijad said...

tg abd ghafar...pemilik blog dapat setting comment pada moderate...maksudnya..sebarang komen dapat di sekat dulu dari di paparkan kemudian pemilik blog tadi boleh menentu kan komen komen mana yang boleh di paparkan atau di tahan ...

Liz said...

nak elakkan org cakap bukan2..so owner bleh tapis dulu setiap comment yg org send utk tak mengaibkan mane2 pihak

ijad said...

liz...betul tu...

ili syazwani said...

bukanlah nak elak spam sgt. tapi kalau tak moderate blog, susah nak dapat tau ada org komen ke tak. kene discover sendiri ada tak orang komen, or entri mana orang komen.

then kena bukak email lah ape lah leceh. thats why most people moderate. just untuk nak indicate komen siapa untuk entry mana.

ijad said...

ili...boleh gunakan widget untuk kesan siapa komen blog kita...siap boleh papar lagi ....so..cuba lah dapatlah widget tu ya...