Sunday, July 12, 2009

16.widget

setengah orang panggil widget ni gadget...ada bermacam macam widget terdapat dalam blog...spt counter..untuk tahu bilangan visitor masuk dalam blog dia...spt clock...boleh tenguk masa dan date...spt widget audio...boleh dengar muzik dan lagu,spt widget video..boleh tenguk movie...spt widget games..dll.dengan adanya widget..blog tu tidak lah kaku sangat dan visitor serta owner blog tu merasa terhibur dengan bermacam widget yang ada...ada juga blog yang banyak widget..di kiri,kanan,atas,bawah,di penjuru sana,penjuru sini...mungkin hobi dia sebagai collecting widget kot..ada juga blog yang sikit aje widget nya...mungkin dia suka blog yang simple aje atau mungkin dia masih baru dalam dunia blog kot...

16 comments:

Hazatul Nabila said...

salam ijad.time kasih jadi follower blog sy.blog awk best! unique n simple,entry pn bagus,dpt byk blaja drp blog nie.teruskan usaha,gudluck!:))))

simple tu lebih cantik drp serabut dgn widget tu widget nie.ada org ske decoration,ade org ske entry2 samada best ke x.it depends...

Jiejah said...

for me ikut cita rasa masing2 la kan..dia suke byk widget nampak meriah..buh sket widget nampak teratur...so dua2 ok..ai layan jerk..hehehe..

ijad said...

hazatul...w'slam....saya belajar dari anda...anda pun belajar dari saya...kita sama -sama belajar ya..

ijad said...

jiejah....widget yang banyak pun teratur juga ..kalau dia pandai susun...

Noraliza Ramly said...

Aloooooooo aku mari. ekekeke

ijad said...

noraliza....ya ya....mari lerrr

adie said...

hai! ape kabar! nak tanyan sikit selain daripada gadjet yang sediaada di blogspot, kat mana lagi gadjet kita boleh dapat, anyway thank for add me as follower

Ada Ayrissa said...

hehehe..dan mungkin juga dia xbrp reti sgt pasal widget gadget nih..(saya la tuuu :D )

ijad said...

adie....boleh cuba di http://www.google.com/webmasters/gadgets/

ijad said...

ada ayrissa.....widget ni...kita copy dan paste kode jer..

Shabania said...

saya suke yang simple saja. sikit widget cukup lah. sekadar menghiasi. bak kata omputih "less is more"

ijad said...

shabania....tapi sikap semulajadi manusia tak pernah cukup..jarang sangat yang telah berpuas hati dengan yang ada...

Shabania said...

ijad, kalau stakat widget ni, rasanya tak perlu lah sangat nak beria-ria sampai merasa "x pernah cukup". tapi tak dinafikan, terdapat individu yang obses dengan widget ni. daripada obses dgn widget, lebih baik obses pada perkara yang mendatangkan kebaikan pada diri, keluarga dan masyarakat. pendapat saya je ni.

ijad said...

shabania....banyak sebab kenapa widget kelihatan banyak dalam blog antaranya...blog tu blog berniaga barang-barang...spt jam,baju,tudung dll.ini memerlukan widget yang menarik untuk meletakkan photo product tadi.....spt widget yang keluar api...widget yang tenggelam timbul dll..ada juga blog yang ramai visitornya jadi blog tu sediakan tapak iklan utk di sewa...iklan tu biasa nya widget yang bermacam jenis...blogger tadi dapat lah duit sampingan dan mungkin lumayan...dengan duit tu boleh lah menambahkan pendapatan keluarganya...barangkali kalau lumayan tu..bolehlah bersedekah kpd fakir miskin...ini sudah tentu menambah baik kan masyarakat...

Shabania said...

owhhh, kalau blogger berniat untuk buat side income, mmg patut la perlukan widget. saya sangkakan blogger yang menceceh pasal personal life mcm blog saya tuh.

ijad said...

shabania...salah faham tu biasa lah...