Monday, July 13, 2009

17.rosak

semasa kita sedang blogging..tiba-tiba komputer kita rosak...spt monitor terpadam,hang,tiada line,cpu terhenti dll.biasanya kita akan check ..kalau -kalau suis ter off,cable tercabut atau pun kita off dan on kembali.sekiranya kerosakan tu masih berlanjutan bagaimana ya..mungkinkah kita terus hantar ke kedai servis...sebagai pemilik komputer kita kena lah tahu serba skit tentang asas membaiki komputer..spt sambungan cable,wire,monitor,cpu (spt ram,motherboard,power supply,modem,vga card dll) serta bios dan bagaimana nak install program...sekurangnya kita kena tahu nak tukar hard disk ...sebab kerosakan selalu berlaku di situ..

4 comments:

Jiejah said...

so far kes cam tu blom penah terjadik..yg penah terjadik..tgh2 blogging tetiber...page hang..disconnect..cek2 rupenye line tenet kena block sbb dah melebihi had dan x bayo huhuhuhuhu sadis!!!

ijad said...

jiejah...bila dah bayar tu...oklah ya...

YuLaN CoQKod0K said...

hum.. yulan plak slalu jd waktu ngah syok nk taip new post tetiba padam sb bateri habis... hehhe... so, taip pendek2 ja time post...

ijad said...

yulan...bateri tu kena charge balik kan...